Efectele grave ale poluării aerului. Ce au descoperit oamenii de știință: veștile nu sunt bune deloc

de: Iulia Kelt
21 11. 2022

Poluanții atmosferici ucid aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an.

O mare parte din această poluare este reprezentată de particule minuscule care rămân suspendate în aer și care, atunci când sunt inhalate, pot să dezvolte boli de inimă și plămâni, dar și cancer.

Umiditatea din atmosferă se poate condensa în picături de nor cu aerosoli. Aerosolii pe care arderea combustibililor fosili îi adaugă în atmosferă fac ca aceste picături să fie mai numeroase, iar norii să reflecte mai mult lumina soarelui și, potențial, să reziste mai mult.

Ar trebuie să ne regândim modul în care existăm

În timp ce CO2 (dioxidul de carbon) emis de mașini și centrale electrice pe cărbune va continua să existe, aerosolii emiși ca parte a poluării aerului vor înceta să mai aibă influență în termen de o lună.

Practic, asta înseamnă că, de îndată ce încetăm să emitem aerosoli, efectul tampon asupra schimbărilor climatice dispare, în timp ce gazele cu efect de seră din atmosfera noastră vor continua să încălzească planeta.

S-a descoperit că efectul poluării aerului asupra reflectivității norilor poate fi mai mare decât a fost evaluat anterior.

Unii dintre acești aerosoli emiși de avioane sunt vizibili în imaginile din satelit sub formă de dungi lungi și albe, însă datele recente sugerează că mai puțin de 5% din această poluare este vizibilă.

Studiul a folosit o bază de date globală a rutelor aeronavelor care conține mai mult de 2 milioane de piste pe parcursul a șase ani.

S-a descoperit că emisiile acestora, chiar și atunci când sunt invizibile în imaginile din satelit, fac norii din apropiere mai vizibili. Acest lucru se datorează parțial faptului că emisiile invizibile cresc cantitatea de apă din nori.

Estimările anterioare sugerau că emisiile avioanelor au avut un ușor efect de uscare asupra norilor, motiv pentru care oamenii de știință posibil să fi subestimat cum răcește acest lucru atmosfera. Cu toate că poate părea o veste bună, în realitate nu e, întrucât nu vorbim despre o răcire benefică, ci una care perturbă ciclul natural.